TRINET

Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov

Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o kakovosti
kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št.
72/2003
, 43/2005
in 58/2005):












Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni
list RS, št. 54/00,
52/02-ZDU-1
in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje






P R A V I L N I K o
kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov (*)







  1. člen


    Ta pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in
    označevanje kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju:
    izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi
    . Ta
    pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in označevanje
    kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju: izdelki), ki so
    namenjeni za prehrano ljudi, v skladu z
    Direktivo
    2000/36/ES
    evropskega Parlamenta in sveta z dne 23.
    junija 2000 o izdelkih iz kakava in čokolade, namenjenih za prehrano
    ljudi (
    UL
    L št. 179 z dne 3. 8. 2000, str. 19
    ).(*)



(*) Url. RS, št. 43/2005



  1. člen


    Izdelki iz priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika, morajo
    biti označeni v skladu s predpisom, ki ureja splošno
    označevanje predpakiranih živil, in v skladu s tem pravilnikom.


  2. člen


    Izdelki morajo glede označevanja izpolnjevati naslednje
    pogoje
    :



    1. imena izdelkov iz priloge 1 tega pravilnika se lahko
      uporabljajo samo za izdelke, ki izpolnjujejo pogoje za minimalno
      kakovost iz priloge 1 tega pravilnika in se morajo v prometu
      označiti s tem imenom, razen kadar se uporabijo za dodatno
      označevanje drugih vrst izdelkov, ki jih ni mogoče zamenjati z
      izdelki iz priloge 1 tega pravilnika;


    2. če so izdelki iz 3., 4., 5., 6., 7. in 10. točke priloge 1
      tega pravilnika v prometu v izborih, se lahko imena izdelkov
      nadomestijo z označbami »čokoladni izbor«, »izbor
      polnjenih čokolad« ali podobnimi označbami. V tem primeru je
      lahko na izdelku naveden samo en seznam sestavin za vse izdelke v
      izboru. Za izbor po tem pravilniku se šteje skupina izdelkov
      z enakimi lastnostmi;


    3. izdelki iz 2.(c), 2.(d) ter 3., 4., 5., 8. in 9. točke
      priloge 1 tega pravilnika morajo vsebovati označbo vsebnosti
      skupne suhe snovi kakavovih delov z besedami »kakavovi deli:
      najmanj…%
      «;


    4. izdelki iz 2.(b) in izdelki, ki vsebujejo manj masten
      kakavov prah iz 2.(d) točke priloge 1 tega pravilnika, morajo
      vsebovati označbo vsebnosti kakavovega masla
      ;


    5. imena izdelkov »čokolada«, »mlečna
      čokolada«, »čokoladni obliv« iz priloge 1 tega
      pravilnika se lahko dopolnijo s podatki ali opisi, ki se nanašajo
      na kakovost izdelkov, in sicer
      :


      a) v primeru čokolade z najmanj 43% skupne suhe snovi kakavovih
      delov in najmanj 26% kakavovega masla;


      b) v primeru mlečne čokolade z najmanj 30% skupne suhe snovi
      kakavovih delov in najmanj 18% suhe snovi mleka, dobljene z delno
      ali popolno dehidracijo polnega mleka, polposnetega ali posnetega
      mleka, smetane ali iz delno ali popolno dehidrirane smetane, masla
      ali mlečne maščobe, in vsebuje najmanj 4,5% mlečne maščobe;


      c) v primeru čokoladnega obliva z najmanj 16% suhe nemastne
      snovi kakavovih delov.



  3. člen


    Nazivna oziroma neto količina izdelkov, način označevanja in
    dovoljeni negativni odstopek za predpakirane izdelke morajo biti v
    skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.


  4. člen


    (1) Poleg kakavovega masla se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6.,
    8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge
    rastlinske maščobe iz priloge 2, ki je sestavni del tega
    pravilnika.


    (2) Vsebnost rastlinskih maščob, razen kakavovega masla,
    po odbitku skupne mase katerekoli druge sestavine, primerne za
    uživanje, uporabljene v skladu s 6. členom tega pravilnika, ne sme
    biti večja od 5% skupne mase končnega izdelka. Minimalna vsebnost
    kakavovega masla ali skupna suha snov kakavovih delov se pri tem ne
    smeta zmanjšati.


    (3) Izdelki iz prejšnjega odstavka, ki vsebujejo
    rastlinske maščobe, ki niso kakavovo maslo, so lahko v
    prometu le, če so označeni v skladu z 2. členom tega pravilnika in
    imajo navedeno dodatno dobro vidno in jasno čitljivo označbo
    »vsebuje rastlinske maščobe poleg kakavovega masla«.
    Ta označba mora biti navedena v istem vidnem polju kot seznam
    sestavin, jasno ločena od tega seznama in napisana z najmanj enako
    velikimi in krepkimi črkami kot je ime izdelka v bližini. Ime
    izdelka pa se lahko navede tudi kjerkoli drugje na izdelku.


  5. člen


    (1) Ne glede na določbo prejšnjega člena in četrtega
    odstavka tega člena se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6., 8. in 9.
    točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge sestavine,
    primerne za uživanje, razen:



    1. živalskih maščob in njihovih pripravkov, ki ne
      izvirajo izključno iz mleka;


    2. moke, zrnatega škroba ali škroba v prahu.



    (2) Izdelkom iz 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika je
    dovoljeno dodajanje sestavin iz druge alinee prejšnjega
    odstavka v skladu s pogoji minimalne kakovosti iz priloge 1 tega
    pravilnika.


    (3) Količina dodanih sestavin iz prejšnjega odstavka ne
    sme presegati 40% skupne mase končnega izdelka.


    (4) Izdelkom iz 2., 3., 4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega
    pravilnika, se lahko dodajajo samo tiste arome, ki ne posnemajo
    okusa čokolade ali mlečne maščobe.


  6. člen


    (1) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 3., 4., 5., 6., 8.
    in 9. točke priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase
    sestavin iz prejšnjega člena.


    (2) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 7. in 10. točke
    priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase sestavin iz
    prejšnjega člena in mase polnila. Vsebnost čokolade v teh
    izdelkih se izračuna glede na skupno maso izdelka, vključno s
    polnilom.


  7. člen


    Izdelki lahko vsebujejo tudi druge sladkorje, ki niso zajeti v
    predpisu, ki ureja kakovost sladkorjev.


  8. člen


    (1) Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v skladu
    z določbami tega pravilnika do 30. junija 2006.


    (2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so
    izdelki, proizvedeni in označeni pred 30. junijem 2006, lahko v
    prometu do porabe zalog.(2) Ne glede na določbo prejšnjega
    odstavka so izdelki, proizvedeni in označeni pred 30. junijem 2006,
    lahko v prometu do porabe zalog.(*)


    (1) Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v skladu z
    določbami tega pravilnika do 1. maja 2005.


    (2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so
    izdelki, proizvedeni in označeni pred 1. majem 2005, lahko v prometu
    do porabe zalog.(*)


    (*) Url. RS, št. 43/2005,
    58/2005


  9. člen


    Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati
    pravilnik o kakovosti kakavovih izdelkov, čokoladi podobnih
    izdelkov, kremnih izdelkov in bonbonskih izdelkov (Uradni list SFRJ,
    št. 23/88, 37/88, 63/88, 36/89 in 21/90).


  10. člen


    Ta pravilnik začne veljati 3. avgusta 2003.







(*) Ta pravilnik vsebinsko
povzema Direktivo
(ES) št. 36/2000
o kakavovih in čokoladnih izdelkih,
namenjenih za prehrano ljudi.








Št. 324-01-63/2002


Ljubljana, dne 8. julija 2003.


EVA 1998-2311-0020


Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Franc But l.
r.


Soglašam!


Minister za zdravje


prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.




PRILOGA 1


IMENA, OPIS IN ZNAČILNOSTI IZDELKOV


1. Kakavovo maslo



    je maščoba, pridobljena iz kakavovih zrn ali delov
    kakavovih zrn, z naslednjimi lastnostmi:



    • vsebnost prostih maščobnih kislin (izražene kot
      oleinska kislina) je največ 1,75%


    • neumiljivih snovi (določenih s pomočjo petroletra) je največ
      0,5%, razen v primeru stisnjenega kakavovega masla, kjer jih ne sme
      biti več kot 0,35%




2. (a) Kakavov prah, kakav




      je izdelek, proizveden iz kakavovih zrn, ki so bila očiščena,
      izluščena in pražena in vsebuje najmanj 20% kakavovega
      masla, računano na suho snov, ter največ 9% vode.


      (b) Manjmasten kakav, manjmasten kakavov prah


      je izdelek, ki vsebuje manj kot 20% kakavovega masla, računano
      na suho snov.


      (c) Čokoladni prah


      je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu
      in sladkorjev ter vsebuje najmanj 32% kakavovega prahu.


      (d) Čokoladni napitek, oslajen kakav, oslajen kakavov
      prah


      je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu
      in sladkorjev ter vsebuje najmanj 25% kakavovega prahu. V primeru,
      da izdelek vsebuje manjmasten kakavov prah opredeljen v točki 2.(b)
      iz te priloge, mora ime izdelka dodatno vsebovati izraz
      »manjmasten«.




3. Čokolada




      (a) je izdelek, ki je sestavljen iz kakavovih izdelkov in
      sladkorjev, ki vsebuje najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih
      delov, vključno z najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 14% suhe
      nemastne snovi kakavovih delov, razen izdelkov iz točke 3.(b) te
      priloge, katerih pogoji minimalne kakovosti se glede sestave
      razlikujejo od pogojev minimalne kakovosti izdelka iz točke 3.(a)
      te priloge;


      (b) če je ime čokolada ali izpeljanka besede čokolada dopolnjena
      z naslednjimi izrazi:



      • »drobtinice«: je izdelek v obliki
        podolgovatih drobcev ali ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 32%
        skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z najmanj 12%
        kakavovega masla in najmanj 14% suhe nemastne snovi kakavovih
        delov;


      • »obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati
        najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z najmanj
        31% kakavovega masla in najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih
        delov;


      • »lešnikova čokolada« (»Gianduja«
        ali ena od izpeljank besede Gianduja): je čokoladni izdelek z
        lešniki, proizveden iz čokolade z najmanjšo skupno
        suho snovjo kakavovih delov 32%, vključno z najmanj 8% suhe
        nemastne snovi kakavovih delov in iz fino mletih lešnikov v
        takšni količini, da 100 g izdelka vsebuje najmanj 20 g in
        največ 40 g lešnikov. Temu se lahko dodajo:


        a) mleko oziroma suha snov mleka, dobljena z evaporacijo v
        takšnem deležu, da končni izdelek ne vsebuje več kot 5%
        suhe snovi mleka;


        b) mandeljni, lešniki in druge vrste lupinastega sadja,
        celi ali zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi
        lešniki ne presegajo 60% skupne mase izdelka.





4. Mlečna čokolada





        (a) je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
        mleka ali mlečnih izdelkov, ki vsebuje:


      • najmanj 25% skupne suhe snovi kakavovih delov;


      • najmanj 14% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali
        popolno dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka,
        smetane ali iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali
        mlečne maščobe;


      • najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;


      • najmanj 3,5% mlečne maščobe, in


      • najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
        maščoba), razen izdelkov iz točke 4.(b) te priloge, katerih
        pogoji minimalne kakovosti se glede sestave razlikujejo od pogojev
        minimalne kakovosti izdelka iz točke 4.(a) te priloge;


        (b) če je ime mlečna čokolada, ali izpeljanka besede mlečna
        čokolada dopolnjena z naslednjimi izrazi:


      • »drobtinice«: je izdelek v obliki
        podolgovatih drobcev ali ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 20%
        skupne suhe snovi kakavovih delov, najmanj 12% suhe snovi mleka,
        pridobljene z delno ali popolno dehidracijo polnega, polposnetega
        ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali popolnoma
        dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe in najmanj
        12% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna maščoba);


      • »obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati
        najmanj 31% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
        maščoba);


      • »lešnikova čokolada« (»Gianduja«
        ali ena od izpeljank besede Gianduja): je čokoladni izdelek z
        lešniki, proizveden iz mlečne čokolade z najmanj 10% suhe
        snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno dehidracijo polnega,
        polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali
        popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe, in
        iz fino mletih lešnikov v takšni količini, da 100 g
        izdelka vsebuje najmanj 15 g in največ 40 g lešnikov. Temu
        se lahko dodajo mandeljni, lešniki in druge vrste oreškov,
        celi ali zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi
        lešniki ne presegajo 60% skupne mase izdelka;


        (c) če se v imenu mlečna čokolada beseda »mleko«
        nadomesti z besedo:


      • »smetana«: mora izdelek vsebovati
        najmanj 5,5% mlečne maščobe;


      • »posneto mleko«: izdelek lahko vsebuje
        največ 1% mlečne maščobe.





5. Družinska mlečna čokolada





        je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
        mleka ali mlečnih izdelkov in vsebuje:


      • najmanj 20% skupne suhe snovi kakavovih delov;


      • najmanj 20% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali
        popolno dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka,
        smetane ali iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali
        mlečne maščobe;


      • najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;


      • najmanj 5% mlečne maščobe, in


      • najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
        maščoba).





6. Bela čokolada





        je izdelek, sestavljen iz kakavovega masla, mleka ali mlečnih
        izdelkov in sladkorjev, in vsebuje najmanj 20% kakavovega masla,
        najmanj 14% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno
        dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali
        iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne
        maščobe in najmanj 3,5% mlečne maščobe.





7. Polnjena čokolada,





        čokolada s …. polnilom, čokolada z jedrom iz…je
        polnjen izdelek, katerega zunanji del je iz enega od izdelkov iz
        3., 4., 5. in 6. točke te priloge. Imena se ne uporabljajo za
        izdelke, katerih notranjost je iz pekarskih izdelkov, finega
        peciva, piškotov ali sladoleda.


        Zunanji del izdelkov z enim od teh imen mora predstavljati
        najmanj 25% skupne mase izdelka.





8. Čokolada »a la taza«





        je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
        moke ali škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki
        vsebuje najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z
        najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 14% suhe nemastne snovi
        kakavovih delov ter največ 8% moke ali škroba.





9. Družinska čokolada »a la taza«





        je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
        moke ali škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki
        vsebuje najmanj 30% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z
        najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 12% suhe nemastne snovi
        kakavovih delov ter največ 18% moke ali škroba.





10. Čokoladni bonbon ali praliné





        je izdelek v velikosti enega samega zalogaja in je sestavljen
        iz:


      • polnjene čokolade, ali


      • posamezne čokolade, kombinacije ali mešanice
        posameznih vrst čokolade iz 3., 4., 5. ali 6. točke te priloge in
        drugih snovi, primernih za uživanje, pod pogojem, da čokoladni del
        predstavlja najmanj 25% skupne mase izdelka.







PRILOGA 2


RASTLINSKE MAŠČOBE


Rastlinske maščobe so posamično ali v zmeseh enakovredne
kakavovemu maslu in morajo ustrezati naslednjim pogojem:





      1. biti morajo ne-lavrinske rastlinske maščobe, ki so
        bogate s simetričnimi mononenasičenimi trigliceridi vrste POP,
        POSt in StOSt(1);


      2. lahko se mešajo s kakavovim maslom v kakršnemkoli
        razmerju in so kompatibilne z njegovimi fizikalnimi lastnostmi
        (tališče in temperatura kristalizacije, hitrost taljenja,
        potreba po temperiranju);


      3. biti morajo pridobljene samo z rafinacijskimi oziroma
        frakcionirnimi postopki, kar izključuje encimsko spreminjanje
        trigliceridne strukture.







      V skladu z navedenimi pogoji se lahko uporabljajo naslednje
      rastlinske maščobe, pridobljene iz spodaj navedenih rastlin:


      (1) P (palmitinska kislina), O (oleinska kislina), St
      (stearinska kislina)
























































Običajno
ime rastlinske maščobe


Znanstveno
ime rastlin, iz katerih se lahko pridobivajo naštete
maščobe





Illipe,
bornejska mast ali tengkawang


Shorea
spp.





Palmino
olje


Elaeis
guineensis Elaeis olifera





Sal


Shorea
robusta





Shea


Butyrospermum
parkii





Kokum
gurgi


Garcinia
indica





Mangove
koščice


Mangifera
indica













      Kokosovo olje se lahko uporablja le za proizvodnjo čokolade, ki
      se uporablja za proizvodnjo sladoleda in podobnih zmrznjenih
      izdelkov.














Povezave:





      • Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih
        izdelkov (Url.
        RS, št. 72/2003
        )




          • Pravilnik o spremembah Pravilnika o kakovosti kakavovih
            in čokoladnih izdelkov (Url.
            43/2005
            )


          • Pravilnik o spremembi Pravilnika o kakovosti kakavovih in
            čokoladnih izdelkov (Url.
            58/2005
            )




      • DIREKTIVA 2000/36/ES EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne
        23. junija 2000 o izdelkih iz kakava in čokolade, namenjenih za
        prehrano ljudi (EurLex
        – 32000L0036
        )


      • DIRECTIVE 2000/36/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE
        COUNCIL of 23 June 2000 relating to cocoa and chocolate products
        intended for human consumption (Official
        Journal L 197 , 03/08/2000
        P. 0019 – 0025)


      • PREPARATION OF FOODSTUFFS > Cocoa and chocolate (Europa
        – Preparation of foodstuffs
        )






Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih