Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika o kakovosti
kakavovih in čokoladnih izdelkov (Uradni list RS, št.
72/2003, 43/2005
in 58/2005):
Na podlagi drugega odstavka 37. člena zakona o kmetijstvu (Uradni
list RS, št. 54/00,
52/02-ZDU-1
in 58/02-ZMR-1)
izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z
ministrom za zdravje
P R A V I L N I K o
kakovosti kakavovih in čokoladnih izdelkov (*)
člen
Ta pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in. Ta
označevanje kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju:
izdelki), ki so namenjeni za prehrano ljudi
pravilnik določa pogoje za minimalno kakovost in označevanje
kakavovih in čokoladnih izdelkov (v nadaljevanju: izdelki), ki so
namenjeni za prehrano ljudi, v skladu z Direktivo
2000/36/ES evropskega Parlamenta in sveta z dne 23.
junija 2000 o izdelkih iz kakava in čokolade, namenjenih za prehrano
ljudi (UL
L št. 179 z dne 3. 8. 2000, str. 19).(*)
(*) Url. RS, št. 43/2005
člen
Izdelki iz priloge 1, ki je sestavni del tega pravilnika, morajo
biti označeni v skladu s predpisom, ki ureja splošno
označevanje predpakiranih živil, in v skladu s tem pravilnikom.člen
Izdelki morajo glede označevanja izpolnjevati naslednje
pogoje:imena izdelkov iz priloge 1 tega pravilnika se lahko
uporabljajo samo za izdelke, ki izpolnjujejo pogoje za minimalno
kakovost iz priloge 1 tega pravilnika in se morajo v prometu
označiti s tem imenom, razen kadar se uporabijo za dodatno
označevanje drugih vrst izdelkov, ki jih ni mogoče zamenjati z
izdelki iz priloge 1 tega pravilnika;če so izdelki iz 3., 4., 5., 6., 7. in 10. točke priloge 1
tega pravilnika v prometu v izborih, se lahko imena izdelkov
nadomestijo z označbami »čokoladni izbor«, »izbor
polnjenih čokolad« ali podobnimi označbami. V tem primeru je
lahko na izdelku naveden samo en seznam sestavin za vse izdelke v
izboru. Za izbor po tem pravilniku se šteje skupina izdelkov
z enakimi lastnostmi;izdelki iz 2.(c), 2.(d) ter 3., 4., 5., 8. in 9. točke
priloge 1 tega pravilnika morajo vsebovati označbo vsebnosti
skupne suhe snovi kakavovih delov z besedami »kakavovi deli:
najmanj…%«;izdelki iz 2.(b) in izdelki, ki vsebujejo manj masten
kakavov prah iz 2.(d) točke priloge 1 tega pravilnika, morajo
vsebovati označbo vsebnosti kakavovega masla;imena izdelkov »čokolada«, »mlečna
čokolada«, »čokoladni obliv« iz priloge 1 tega
pravilnika se lahko dopolnijo s podatki ali opisi, ki se nanašajo
na kakovost izdelkov, in sicer:a) v primeru čokolade z najmanj 43% skupne suhe snovi kakavovih
delov in najmanj 26% kakavovega masla;b) v primeru mlečne čokolade z najmanj 30% skupne suhe snovi
kakavovih delov in najmanj 18% suhe snovi mleka, dobljene z delno
ali popolno dehidracijo polnega mleka, polposnetega ali posnetega
mleka, smetane ali iz delno ali popolno dehidrirane smetane, masla
ali mlečne maščobe, in vsebuje najmanj 4,5% mlečne maščobe;c) v primeru čokoladnega obliva z najmanj 16% suhe nemastne
snovi kakavovih delov.
člen
Nazivna oziroma neto količina izdelkov, način označevanja in
dovoljeni negativni odstopek za predpakirane izdelke morajo biti v
skladu s predpisom, ki ureja predpakirane izdelke.člen
(1) Poleg kakavovega masla se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6.,
8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge
rastlinske maščobe iz priloge 2, ki je sestavni del tega
pravilnika.(2) Vsebnost rastlinskih maščob, razen kakavovega masla,
po odbitku skupne mase katerekoli druge sestavine, primerne za
uživanje, uporabljene v skladu s 6. členom tega pravilnika, ne sme
biti večja od 5% skupne mase končnega izdelka. Minimalna vsebnost
kakavovega masla ali skupna suha snov kakavovih delov se pri tem ne
smeta zmanjšati.(3) Izdelki iz prejšnjega odstavka, ki vsebujejo
rastlinske maščobe, ki niso kakavovo maslo, so lahko v
prometu le, če so označeni v skladu z 2. členom tega pravilnika in
imajo navedeno dodatno dobro vidno in jasno čitljivo označbo
»vsebuje rastlinske maščobe poleg kakavovega masla«.
Ta označba mora biti navedena v istem vidnem polju kot seznam
sestavin, jasno ločena od tega seznama in napisana z najmanj enako
velikimi in krepkimi črkami kot je ime izdelka v bližini. Ime
izdelka pa se lahko navede tudi kjerkoli drugje na izdelku.člen
(1) Ne glede na določbo prejšnjega člena in četrtega
odstavka tega člena se lahko izdelkom iz 3., 4., 5., 6., 8. in 9.
točke priloge 1 tega pravilnika dodajo tudi druge sestavine,
primerne za uživanje, razen:živalskih maščob in njihovih pripravkov, ki ne
izvirajo izključno iz mleka;moke, zrnatega škroba ali škroba v prahu.
(2) Izdelkom iz 8. in 9. točke priloge 1 tega pravilnika je
dovoljeno dodajanje sestavin iz druge alinee prejšnjega
odstavka v skladu s pogoji minimalne kakovosti iz priloge 1 tega
pravilnika.(3) Količina dodanih sestavin iz prejšnjega odstavka ne
sme presegati 40% skupne mase končnega izdelka.(4) Izdelkom iz 2., 3., 4., 5., 6., 8. in 9. točke priloge 1 tega
pravilnika, se lahko dodajajo samo tiste arome, ki ne posnemajo
okusa čokolade ali mlečne maščobe.člen
(1) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 3., 4., 5., 6., 8.
in 9. točke priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase
sestavin iz prejšnjega člena.(2) Minimalno vsebnost sestavin v izdelkih iz 7. in 10. točke
priloge 1 tega pravilnika se izračuna po odbitku mase sestavin iz
prejšnjega člena in mase polnila. Vsebnost čokolade v teh
izdelkih se izračuna glede na skupno maso izdelka, vključno s
polnilom.člen
Izdelki lahko vsebujejo tudi druge sladkorje, ki niso zajeti v
predpisu, ki ureja kakovost sladkorjev.člen
(1) Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v skladu
z določbami tega pravilnika do 30. junija 2006.(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so
izdelki, proizvedeni in označeni pred 30. junijem 2006, lahko v
prometu do porabe zalog.(2) Ne glede na določbo prejšnjega
odstavka so izdelki, proizvedeni in označeni pred 30. junijem 2006,
lahko v prometu do porabe zalog.(*)(1) Izdelki morajo biti proizvedeni in označeni v skladu z
določbami tega pravilnika do 1. maja 2005.(2) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so
izdelki, proizvedeni in označeni pred 1. majem 2005, lahko v prometu
do porabe zalog.(*)(*) Url. RS, št. 43/2005,
58/2005člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika se preneha uporabljati
pravilnik o kakovosti kakavovih izdelkov, čokoladi podobnih
izdelkov, kremnih izdelkov in bonbonskih izdelkov (Uradni list SFRJ,
št. 23/88, 37/88, 63/88, 36/89 in 21/90).člen
Ta pravilnik začne veljati 3. avgusta 2003.
(*) Ta pravilnik vsebinsko
povzema Direktivo
(ES) št. 36/2000 o kakavovih in čokoladnih izdelkih,
namenjenih za prehrano ljudi.
Št. 324-01-63/2002
Ljubljana, dne 8. julija 2003.
EVA 1998-2311-0020
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Franc But l.
r.
Soglašam!
Minister za zdravje
prof. dr. Dušan Keber, dr. med. l. r.
PRILOGA 1
IMENA, OPIS IN ZNAČILNOSTI IZDELKOV
1. Kakavovo maslo
vsebnost prostih maščobnih kislin (izražene kot
oleinska kislina) je največ 1,75%neumiljivih snovi (določenih s pomočjo petroletra) je največ
0,5%, razen v primeru stisnjenega kakavovega masla, kjer jih ne sme
biti več kot 0,35%
je maščoba, pridobljena iz kakavovih zrn ali delov
kakavovih zrn, z naslednjimi lastnostmi:
2. (a) Kakavov prah, kakav
je izdelek, proizveden iz kakavovih zrn, ki so bila očiščena,
izluščena in pražena in vsebuje najmanj 20% kakavovega
masla, računano na suho snov, ter največ 9% vode.
(b) Manjmasten kakav, manjmasten kakavov prah
je izdelek, ki vsebuje manj kot 20% kakavovega masla, računano
na suho snov.
(c) Čokoladni prah
je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu
in sladkorjev ter vsebuje najmanj 32% kakavovega prahu.
(d) Čokoladni napitek, oslajen kakav, oslajen kakavov
prah
je izdelek, ki je sestavljen iz mešanice kakavovega prahu
in sladkorjev ter vsebuje najmanj 25% kakavovega prahu. V primeru,
da izdelek vsebuje manjmasten kakavov prah opredeljen v točki 2.(b)
iz te priloge, mora ime izdelka dodatno vsebovati izraz
»manjmasten«.
3. Čokolada
»drobtinice«: je izdelek v obliki
podolgovatih drobcev ali ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 32%
skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z najmanj 12%
kakavovega masla in najmanj 14% suhe nemastne snovi kakavovih
delov;»obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati
najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z najmanj
31% kakavovega masla in najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih
delov;»lešnikova čokolada« (»Gianduja«
ali ena od izpeljank besede Gianduja): je čokoladni izdelek z
lešniki, proizveden iz čokolade z najmanjšo skupno
suho snovjo kakavovih delov 32%, vključno z najmanj 8% suhe
nemastne snovi kakavovih delov in iz fino mletih lešnikov v
takšni količini, da 100 g izdelka vsebuje najmanj 20 g in
največ 40 g lešnikov. Temu se lahko dodajo:a) mleko oziroma suha snov mleka, dobljena z evaporacijo v
takšnem deležu, da končni izdelek ne vsebuje več kot 5%
suhe snovi mleka;b) mandeljni, lešniki in druge vrste lupinastega sadja,
celi ali zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi
lešniki ne presegajo 60% skupne mase izdelka.
(a) je izdelek, ki je sestavljen iz kakavovih izdelkov in
sladkorjev, ki vsebuje najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih
delov, vključno z najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 14% suhe
nemastne snovi kakavovih delov, razen izdelkov iz točke 3.(b) te
priloge, katerih pogoji minimalne kakovosti se glede sestave
razlikujejo od pogojev minimalne kakovosti izdelka iz točke 3.(a)
te priloge;
(b) če je ime čokolada ali izpeljanka besede čokolada dopolnjena
z naslednjimi izrazi:
4. Mlečna čokolada
najmanj 25% skupne suhe snovi kakavovih delov;
najmanj 14% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali
popolno dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka,
smetane ali iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali
mlečne maščobe;najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;
najmanj 3,5% mlečne maščobe, in
najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
maščoba), razen izdelkov iz točke 4.(b) te priloge, katerih
pogoji minimalne kakovosti se glede sestave razlikujejo od pogojev
minimalne kakovosti izdelka iz točke 4.(a) te priloge;(b) če je ime mlečna čokolada, ali izpeljanka besede mlečna
čokolada dopolnjena z naslednjimi izrazi:»drobtinice«: je izdelek v obliki
podolgovatih drobcev ali ostružkov, ki mora vsebovati najmanj 20%
skupne suhe snovi kakavovih delov, najmanj 12% suhe snovi mleka,
pridobljene z delno ali popolno dehidracijo polnega, polposnetega
ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali popolnoma
dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe in najmanj
12% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna maščoba);»obliv«: je izdelek, ki mora vsebovati
najmanj 31% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
maščoba);»lešnikova čokolada« (»Gianduja«
ali ena od izpeljank besede Gianduja): je čokoladni izdelek z
lešniki, proizveden iz mlečne čokolade z najmanj 10% suhe
snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno dehidracijo polnega,
polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali iz delno ali
popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne maščobe, in
iz fino mletih lešnikov v takšni količini, da 100 g
izdelka vsebuje najmanj 15 g in največ 40 g lešnikov. Temu
se lahko dodajo mandeljni, lešniki in druge vrste oreškov,
celi ali zdrobljeni, v takšni količini, da skupaj z mletimi
lešniki ne presegajo 60% skupne mase izdelka;(c) če se v imenu mlečna čokolada beseda »mleko«
nadomesti z besedo:»smetana«: mora izdelek vsebovati
najmanj 5,5% mlečne maščobe;»posneto mleko«: izdelek lahko vsebuje
največ 1% mlečne maščobe.
(a) je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
mleka ali mlečnih izdelkov, ki vsebuje:
5. Družinska mlečna čokolada
najmanj 20% skupne suhe snovi kakavovih delov;
najmanj 20% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali
popolno dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka,
smetane ali iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali
mlečne maščobe;najmanj 2,5% suhe nemastne snovi kakavovih delov;
najmanj 5% mlečne maščobe, in
najmanj 25% skupne maščobe (kakavovo maslo in mlečna
maščoba).
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
mleka ali mlečnih izdelkov in vsebuje:
6. Bela čokolada
je izdelek, sestavljen iz kakavovega masla, mleka ali mlečnih
izdelkov in sladkorjev, in vsebuje najmanj 20% kakavovega masla,
najmanj 14% suhe snovi mleka, pridobljene z delno ali popolno
dehidracijo polnega, polposnetega ali posnetega mleka, smetane ali
iz delno ali popolnoma dehidrirane smetane, masla ali mlečne
maščobe in najmanj 3,5% mlečne maščobe.
7. Polnjena čokolada,
čokolada s …. polnilom, čokolada z jedrom iz…je
polnjen izdelek, katerega zunanji del je iz enega od izdelkov iz
3., 4., 5. in 6. točke te priloge. Imena se ne uporabljajo za
izdelke, katerih notranjost je iz pekarskih izdelkov, finega
peciva, piškotov ali sladoleda.
Zunanji del izdelkov z enim od teh imen mora predstavljati
najmanj 25% skupne mase izdelka.
8. Čokolada »a la taza«
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
moke ali škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki
vsebuje najmanj 35% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z
najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 14% suhe nemastne snovi
kakavovih delov ter največ 8% moke ali škroba.
9. Družinska čokolada »a la taza«
je izdelek, sestavljen iz kakavovih izdelkov, sladkorjev in
moke ali škroba iz pšenice, riža ali koruze, ki
vsebuje najmanj 30% skupne suhe snovi kakavovih delov, vključno z
najmanj 18% kakavovega masla in najmanj 12% suhe nemastne snovi
kakavovih delov ter največ 18% moke ali škroba.
10. Čokoladni bonbon ali praliné
polnjene čokolade, ali
posamezne čokolade, kombinacije ali mešanice
posameznih vrst čokolade iz 3., 4., 5. ali 6. točke te priloge in
drugih snovi, primernih za uživanje, pod pogojem, da čokoladni del
predstavlja najmanj 25% skupne mase izdelka.
je izdelek v velikosti enega samega zalogaja in je sestavljen
iz:
PRILOGA 2
RASTLINSKE MAŠČOBE
Rastlinske maščobe so posamično ali v zmeseh enakovredne
kakavovemu maslu in morajo ustrezati naslednjim pogojem:
biti morajo ne-lavrinske rastlinske maščobe, ki so
bogate s simetričnimi mononenasičenimi trigliceridi vrste POP,
POSt in StOSt(1);lahko se mešajo s kakavovim maslom v kakršnemkoli
razmerju in so kompatibilne z njegovimi fizikalnimi lastnostmi
(tališče in temperatura kristalizacije, hitrost taljenja,
potreba po temperiranju);biti morajo pridobljene samo z rafinacijskimi oziroma
frakcionirnimi postopki, kar izključuje encimsko spreminjanje
trigliceridne strukture.
V skladu z navedenimi pogoji se lahko uporabljajo naslednje
rastlinske maščobe, pridobljene iz spodaj navedenih rastlin:
(1) P (palmitinska kislina), O (oleinska kislina), St
(stearinska kislina)
Običajno | Znanstveno | |
Illipe, | Shorea | |
Palmino | Elaeis | |
Sal | Shorea | |
Shea | Butyrospermum | |
Kokum | Garcinia | |
Mangove | Mangifera |
Kokosovo olje se lahko uporablja le za proizvodnjo čokolade, ki
se uporablja za proizvodnjo sladoleda in podobnih zmrznjenih
izdelkov.
Povezave:
Pravilnik o kakovosti kakavovih in čokoladnih
izdelkov (Url.
RS, št. 72/2003)Pravilnik o spremembah Pravilnika o kakovosti kakavovih
in čokoladnih izdelkov (Url.
43/2005)Pravilnik o spremembi Pravilnika o kakovosti kakavovih in
čokoladnih izdelkov (Url.
58/2005)
DIREKTIVA 2000/36/ES EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne
23. junija 2000 o izdelkih iz kakava in čokolade, namenjenih za
prehrano ljudi (EurLex
– 32000L0036)DIRECTIVE 2000/36/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE
COUNCIL of 23 June 2000 relating to cocoa and chocolate products
intended for human consumption (Official
Journal L 197 , 03/08/2000 P. 0019 – 0025)PREPARATION OF FOODSTUFFS > Cocoa and chocolate (Europa
– Preparation of foodstuffs)