Za predelane kmetijske izdelke, ki so po poreklu iz Skupnosti in so navedeni v prilogah 3 in 10, se pri uvozu v Slovenijo uporablja carinska stopnja “prosto”. Poleg znanih pogojev za uvoz, je dodan pogoj – “če ti izdelki niso bili deležni izvoznih nadomestil Skupnosti..”.
Pri uvozu blaga iz prilog 3 in 10, mora uvoznik poleg drugih dokumentov predložiti tudi dokazilo o poreklu blaga, ki je izdano v skladu s preferencialnimi pravili o poreklu blaga in overjen izvod izvozne carinske deklaracije, ali overjeno fotokopijo le te, ki v polju 44 vsebuje opombo v ustreznem jeziku. Besedila opomb so navedena v 4 členu.
Blagu iz priloge 3, ki se uvaža v okviru carinskih kvot, se spremeni šifra kontingenta; 1002 -> 1004.
Zamenja se priloga 4.
Uredbi je dodana nova priloga – priloga 10. Carinska stopnja “prosto” za veliko število kmetijskih izdelkov.
EVROPSKA UNIJA – PRILOGA 10
Tarifna | Poimenovanje | Carinska | 0501 00 00 | Človeški lasje, surovi, umiti | pr | 0502 | Ščetine in dlake domačih ali | pr | 0503 00 00 | Konjska žima in odpadki konjske | pr | 0505 | Kože in drugi deli ptic, s perjem | pr | 0506 | Kosti in strženi rogov, surovi, | pr | 0507 | Slonova kost, želvovina, kitova | pr | 0508 00 00 | Korale in podobni materiali, | pr | 0509 00 | Spužve, naravne, živalskega | pr | 0510 00 00 | Ambra, siva, kastoreum, cibet | pr | 0710 | Vrtnine (termično neobdelane | 0710 40 00 | – Sladka koruza | pr | 0711 | Vrtnine, začasno konzervirane | 0711 90 | – Druge vrtnine, mešanice vrtnin: | – – vrtnine: | 0711 90 30 | – – – sladka koruza | pr | 0903 00 00 | Maté čaj | pr | 1302 | Rastlinski sokovi in ekstrakti; | – Rastlinski sokovi in ekstrakti: | 1302 12 00 | – – iz sladkih koreninic | pr | 1302 13 00 | – – hmelja | pr | 1302 14 00 | – – bolhača ali rastlinskih | pr | 1302 19 | – – drugi: | 1302 19 30 | – – – mešanice zelenjavnih ekstraktov | pr | – – – drugi: | 1302 19 91 | – – – – medicinski | pr | 1302 20 | – Pektinske snovi, pektinati | 1302 20 10 | – – suhe | pr | 1302 20 90 | – – druge | pr | – Sluzi in sredstva za zgoščevanje, | 1302 31 00 | – – agar-agar | pr | 1302 32 | – – sluzi in sredstva za zgoščevanje, | 1302 32 10 | – – – iz rožiča ali rožičevih | pr | 1401 | Rastlinski materiali, ki se | pr | 1402 00 00 | Rastlinski materiali, ki se | pr | 1403 00 00 | Rastlinski materiali, ki se | pr | 1404 | Rastlinski proizvodi, ki niso | pr | 1505 00 | Maščobe iz volne in mastne snovi, | pr | 1506 00 00 | Druge masti in olja živalskega | pr | 1515 | Druge rastlinske masti in olja, | 1515 90 | – Drugo: | 1515 90 15 | – – jojoba in oiticica olje; | pr | 1516 | Masti in olja živalskega ali | 1516 20 | – Rastlinske masti in olja in | 1516 20 10 | – – hidrogensko ricinusovo olje, | pr | 1517 | Margarina; užitne mešanice ali | 1517 10 | – Margarina, razen tekoče margarine: | 1517 10 10 | – – ki vsebuje več kot 10 mas.% | pr | 1517 90 | – Drugo: | 1517 90 10 | – – ki vsebuje več kot 10 mas.% | pr | – drugo: | 1517 90 93 | – – – užitne mešanice preparatov, | pr | 1518 00 | Živalske ali rastlinske masti | 1518 00 10 | – Linoksin | pr | Drugo: | 1518 00 91 | – – živalske ali rastlinske | pr | – – drugo: | 1518 00 95 | – – – neužitne mešanice ali | pr | 1518 00 99 | – – – drugo | pr | 1520 00 00 | Glicerin, surov; glicerinske | pr | 1521 | Rastlinski voski (razen trigliceridov), | pr | 1522 00 | Degras (strojarska maščoba); | 1522 00 10 | – Degras (strojarska maščoba) | pr | 1704 | Sladkorni proizvodi (vključno | 1704 10 | – Žvečilni gumi, prevlečen s | pr | 1704 90 | – Drugo | 1704 90 10 | – – ekstrakt sladke koreninice | pr | 1704 90 30 | – – bela čokolada | pr | – – drugo: | 1704 90 51 | – – – paste, vključno z marcipanom, | pr | 1704 90 55 | – – – pastile za grlo in bomboni | pr | 1704 90 61 | – – – s sladkorjem prevlečeni | pr | – – – drugo: | 1704 90 65 | – – – – gumijevi proizvodi in | pr | 1704 90 71 | – – – – kuhane sladkarije, polnjene | pr | 1704 90 75 | – – – – karamele (toffee) in | pr | – – – – drugo: | 1704 90 81 | – – – – – stisnjene tablete | pr | 1704 90 99 | – – – – – drugo | iz 1704 90 99 10 | – – – – – – razen proizvododv, | pr | 1803 | Kakavova masa, razmaščena ali | pr | 1804 00 00 | Kakavovo maslo, maščobe in olje | pr | 1805 00 00 | Kakav v prahu, brez dodatka | 1806 | Čokolada in druga živila, ki | 1806 10 | – Kakav v prahu z dodatkom sladkorja | 1806 10 15 | – – ki ne vsebuje saharoze ali | pr | 1806 10 20 | – – ki vsebuje 5 mas.% ali več, | pr | 1806 10 30 | – – ki vsebuje 65 mas.% ali | pr | 1806 20 | – Drugi izdelki v blokih, mase | 1806 20 10 | – – ki vsebujejo 31 mas.% ali | pr | 1806 20 30 | – – ki vsebujejo 25 mas.% ali | pr | – – drugi: | 1806 20 50 | – – – ki vsebujejo 18 mas.% | pr | 1806 20 70 | – – – čokoladno mleko v prahu | pr | 1806 20 80 | – – – prelivi z okusom čokolade | iz 1806 20 80 10 | – – – – prelivi z okusom čokolade | pr | 1806 20 95 | – – – drugo | iz 1806 20 95 10 | – – – – drugo (razen proizvodov, | pr | – Druga čokolada, v blokih, | 1806 31 00 | – – polnjeni | pr | 1806 32 | – – nepolnjeni | pr | 1806 90 | – Drugo: | – – čokolada in čokoladni izdelki: | – – – čokoladni bonboni, polnjeni | 1806 90 11 | – – – – ki vsebujejo alkohol | pr | 1806 90 19 | – – – – drugo | pr | – – – drugi: | 1806 90 31 | – – – – polnjeni | pr | 1806 90 39 | – – – – nepolnjeni | pr | 1806 90 50 | – – sladkorni proizvodi in nadomestki, | pr | 1806 90 60 | – – namazi, ki vsebujejo kakav | pr | 1806 90 70 | – – preparati ki vsebujejo kakav, | pr | 1806 90 90 | – – drugo | iz 1806 90 90 90 | – – – drugo (razen proizvodov, | pr | 1902 | Testenine, kuhane ali nekuhane | – Nepoljnene testenine, nekuhane | 1902 11 00 | – – z jajci | pr | 1903 00 00 | Tapioka in njeni nadomestki, | pr | 1904 | Pripravljena živila, dobljena | pr | 1905 | Kruh, peciva, sladice, piškoti | 1905 10 00 | – Hrustljavi kruh (krisp) | pr | 1905 20 | – Kruh in podobni izdelki, začinjeni | pr | – Sladki keksi (piškoti), vaflji | 1905 31 | – – sladki keksi | pr | 1905 32 | – – vaflji in oblati | pr | 1905 40 | – Prepečenec, opečen kruh in | pr | 1905 90 | – Drugo: | 1905 90 10 | – – matzos | pr | 1905 90 20 | – – hostije, kapsule za farmacevtske | pr | – – drugo: | 1905 90 30 | – – – kruh (navaden), ki ne | pr | 1905 90 40 | – – – vaflji in oblati z vsebnostjo | pr | 1905 90 45 | – – – nesladki keksi (piškoti, | pr | 1905 90 55 | – – – izdelki, pridobljeni z | pr | – – – drugo: | 1905 90 60 | – – – – z dodanimi sladili | pr | 2001 | Vrtnine, sadje, oreški in drugi | 2001 90 | – Drugo: | 2001 90 30 | – – sladka koruza (Zea mays | pr | 2001 90 40 | – – yam, sladek krompir in podobni | pr | 2001 90 60 | – – palmovi srčki | pr | 2004 | Druge vrtnine, pripravljene | 2004 10 | – Krompir: | – – drugo: | 2004 10 91 | – – – v obliki moke, zdroba | pr | 2004 90 | – Druge vrtnine in mešanice | 2004 90 10 | – – sladka koruza (Zea mays | pr | 2005 | Druge vrtnine, pripravljene | 2005 20 | – Krompir: | 2005 20 10 | – – v obliki moke, zdroba ali | pr | 2005 80 00 | – Sladka koruza (Zea mays var. | pr | 2008 | Sadje, oreški in drugi užitni | – Oreški, arašidi in druga semena, | 2008 11 | – – arašidi: | 2008 11 10 | – – – arašidno maslo | pr | – Drugo, vključno mešanice, | 2008 91 00 | – – palmovi srčki | pr | – Drugo, vključno mešanice, | 2008 99 | – – drugo: | – – – brez dodanega alkohola: | – – – – brez dodanega sladkorja: | 2008 99 85 | – – – – – koruza, razen sladke | pr | 2008 99 91 | – – – – – jam, sladek krompir | pr | 2101 | Ekstrakti, esence in koncentrati | – Ekstrakti, esence in koncentrati | 2101 11 | – – ekstrakti, esence ali koncentrati | pr | 2101 12 | – – pripravki na osnovi ekstraktov, | 2101 12 92 | – – – pripravki na osnovi ekstraktov, | pr | 2101 12 98 – – – drugi | pr | 2101 20 | – Ekstrakti, esence in koncentrati | pr | 2101 30 | – Pražena cikorija in drugi | pr | 2102 | Kvas (aktiven ali neaktiven); | 2102 10 | – Aktivni kvas | pr | 2102 20 | – Neaktivni kvas; drugi enocelični | pr | 2102 30 00 | – Pripravljeni pecilni praški | pr | 2106 | Živila, ki niso navedena in | 2106 10 | – Beljakovinski koncentrati | 2106 10 20 | – – brez mlečnih maščob, saharoze, | pr | 2106 10 80 | – – drugo | pr | 2106 90 | – Drugo: | 2106 90 20 | – – sestavljeni alkoholni pripravki, | pr | – – drugo: | 2106 90 92 | – – – ki ne vsebujejo mlečnih | pr | 2201 | Vode, vključno naravne ali umetne | pr | 2202 | Vode, vključno mineralne vode | pr | 2203 00 | Pivo iz slada | pr | 2205 | Vermut in druga vina iz svežega | pr | 2207 | Nedenaturiran etanol (nevtralni, | pr | 2208 | Nedenaturiran etanol, z vsebnostjo | 2208 20 | – Žganje iz vina iz grozdja | pr | 2208 30 | – Whisky | pr | 2208 40 | – Rum in tafia (destilat iz | pr | 2208 50 | – Gin in brinjevec | pr | 2208 60 | – Vodka | pr | 2208 70 | – Likerji, krepilne pijače | pr | 2208 90 | – Drugo | pr |
(1) Kjer je navedena le štirimestna oziroma šestmestna tarifna oznaka, se
carinska stopnja, kot je določena v prilogi, uporablja za vse tarifne podštevilke
v okviru navedene tarifne oznake.
Pripravil: Jože Podlogar
TRINET Informatika, d.o.o.