TRINET

BREXIT: Evropska unija in Združeno kraljestvo sta dosegli dogovor – trdega brexita ne bo

EU in Združeno kraljestvo sta po desetih mesecih pogajanj dosegli dogovor o prihodnjih odnosih po BREXIT-u.

Osnutek Sporazuma o trgovini in sodelovanju je sestavljen iz treh glavnih stebrov: Sporazum o prosti trgovini, Novo partnerstvo za varnost naših državljanov ter Horizontalni sporazum o upravljanju.

Sporazum o prosti trgovini ne zajema samo trgovanja z blagom in storitvami, ampak tudi širok razpon drugih področij, ki so v interesu EU.

Za deklarante bo pri izdelavi carinskih listin pri izvozu in uvozu iz/v ZK pomembna pravilna tarifna obravnava blaga in uporaba ukrepov v programski zbirki TARIC.

Skladno z objavljeno Geonomenklaturo držav za leto 2021, se bodo za namene izpolnjevanja carinskih listin za Združeno kraljestva uporabljale naslednje šifre:

  • XIZdruženo kraljestvo (Severna Irska). Oznaka, ki se uporablja, če je treba ločevati Združeno kraljestvo (za Severno Irsko) pod pogoji iz ustreznih določb Unije.

  • XUZdruženo kraljestvo (brez Severne Irske). Oznaka, ki se uporablja, če je treba ločevati Združeno kraljestvo (brez Severne Irske) pod pogoji iz ustreznih določb Unije

  • GBZdruženo kraljestvo: Velika Britanija, Severna Irska, Kanalski otoki in Otok Man

Op: Velika Britanija obsega naslednje dežele: Anglija, Škotska in Wales.

 

Glavna referenčna številka (MRN)

  • Če gibanje izvira iz Severne Irske, se kot identifikator države članice uporablja samo oznaka XI.
  • V okviru skupne tranzitne konvencije bodo glavne referenčne številke, ki jih je za tranzitne deklaracije izdalo Združeno kraljestvo (razen Severne Irske), vsebovale oznako “GB” za identifikacijo gibanja, ki izvira iz Združenega kraljestva (razen Severne Irske).

 

  • Celoten „Načelni dogovor“ je objavljen tukaj>>>)

 

Uporabnike programskih modulov Trinet TLM bomo sproti obveščali o novostih, ki se nanašajo na izpolnjevanje carinskih listin.

Usmerjali vas bomo tudi na ustrezne povezave, ki se nanašajo na preferencialno obravnavo blaga, status pooblaščenega izvoznika, registrirane izvoznike (REX), …

 

Ljubljana, 25. december 2020

© TRINET Informatika, d.o.o.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih