TRINET

ICS-Varnostna najava pošiljk ob vstopu v EU

Združeno kraljestvo je na povabilo skupnega odbora EU-CTC, z dne 4. 12. 2018,  pristopilo h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku.

Vsaka pošiljka mora biti pred vstopom v EU varnostno najavljena. Elektronska listina varnostne najave se imenuje Vstopna skupna deklaracija (VSD), sporočilni sistem pa ICS (Import Control System)

Skladno z veljavno carinsko zakonodajo EU, je VSD (vstopna skupna deklaracija) lahko

  • samostojna – predložitev VSD v sistem ICS (import control system) ali
  • kombinirana. Varnostni podatki so zajeti v tranzitni deklaraciji (NCTS) ali v uvozi deklaraciji AIS (Automated Import System).

V cestnem transportu, se je od uvedbe NCTS f. 4 (New Computerised Transit System), uveljavilo vlaganje vstopne skupne deklaracije v kombinaciji s tranzitom.

Poleg predpisanih elektronskih sporočil, ki vsebujejo varnostne podatke,  poznamo izpis STVL (Spremna tranzitna/varnostna listina) oz. TSAD (Transit/security accompanying document).

V EU in drugih državah članicah Konvencije o skupnem tranzitnem postopku, se za pošiljke v cestnem transportu, ob predložitvi TSAD, ob vstopu/izstopu ne zahteva posebne predložitve VSD.

BREXIT – posebnost ob vstopu iz ZK v EU

S strani francoskih carinskih organov smo bili obveščeni, da bo potrebno pred prihodom pošiljke iz ZK na carinsko območje EU, ne glede na obliko transporta, vložiti samostojno vstopno skupno deklaracijo (VSD/ICS).

Torej, ob vstopu pošiljk v EU preko Francije, predložitev varnostnih podatkov skupaj s tranzitom (NCTS) ne bo možno.

Po navodilih francoske carine, mora prevoznik v primeru kombiniranega transporta »road/sea/road« vložiti VSD najmanj dve uri pred prihodom trajekta, v primeru »road/tunnel/road«, pa najmanj eno uro »before arrival of the rail shuttle in Calais«.

Vlaganje VSD bo možno le v francoski carinski inf. sistem, preko francoskih certificiranih ponudnikov.

Vstopno skupna deklaracijo lahko prevoznik vloži direktno v francoski ICS,  ali posredno, preko svojega zastopnika.

Bodoče uporabike obveščamo, da smo v sodelovanju z družbo Akanea France razvili programsko rešitev, ki omogoča predložitev VSD (vstopne skupne deklaracije) v francoski ICS sistem.

Družba AKANEA France je kot ponudnik programske rešitve ICS na seznamu, t.i. »list of certified EDI solution providers«.

Glede na dejstvo, da bo francoska carina zahtevala elektronsko varnostno deklaracijo pred prispetjem vozila na francosko ozemlje, priporočamo prevozniškim podjetjem, da si v najkrajšem možnem času pridobijo ustrezno programsko opremo za varnostno najavo pošiljk.

Storitev bo lahko v njihovem imenu opravil tudi carinski posrednik (špediter), ne glede na lokacijo in ima ustrezno povezavo s francoskim carinskim informacijskim sistemom.

 

V kolikor vas zanima rešitev ICS/France vas naprošamo, da nam na e-naslov info@transbook.onl posredujete povpraševanje.
Nova funkcionalnost je vključena v sklopu TLM ICS modula in pa v spletni aplikaciji Transbook.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih