TRINET

Luka Koper – Kontejnerski terminal: nov informacijski sistem Edifact center 2

 
Na kontejnerskem terminalu Luke Koper se od 1. maja 2021 dalje uporablja nov informacijski sistem Edifact center 2 (EC2). Nov informacijski sistem EC2 uvaja neposredno komunikacijo z ladjarji preko mednarodnega standarda Edifact, kar omogoča enoten vpogled v podatke, hitrejši pretok informacij, hitrejši odziv na morebitne spremembe ter jasnejšo odgovornost udeležencev.
 
Glavna novost EC2 je ukinitev luških dispozicij (DVH, DIZ) za kontejnerski terminal. Uvedejo se nova edifact sporočila, podatki pa se ločijo na podatke o zabojniku (posreduje ladjar) ter podatke o blagu (posreduje špediter). Novost za špediterje je, da morajo po uvedbi EC2 za posredovanje podatkov o blagu namesto dosedanjih luških dispozicij uporabiti novo sporočilo SRVR – Service request.
 
Uporaba novega informacijskega sistema EC2 je od 1.5.2021 obvezna samo za ladjarje. Za ostale udeležence je vzpostavljeno vzporedno delovanje starega in novega sistema predvidoma do konca maja 2021. To pomeni, da delo (za špediterje) v času vzporednega delovanja obeh sistemov poteka tako kot doslej – z vlaganjem luških dispozicij. Delovanje EC2 pa je možno preveriti / testirati v testnem okolju Luke Koper.

 

Podrobnejše informacije glede uvedbe EC2 ter navodila za uporabnike programske opreme Trinet TLM bomo objavili naknadno (uporabo novih sporočil EC2 bo možno preveriti v novi verziji programske opreme 3.128.0). 

  

 


Povezave:

 

 

Ljubljana, 3. maj 2021

© TRINET Informatika, d.o.o.

 

 

 

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih