TRINET

Vstop Ukrajine v Konvencijo o skupnem tranzitnem postopku (NCTS)

 

Ukrajina bo s 1. 10. 2022 pristopila h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku (v nadaljevanju Konvencija STP) in Konvenciji o poenostavitvi formalnosti pri blagovni trgovini. S tem bo omogočena uporaba skupnega tranzitnega postopka tudi za Ukrajino (ostale podpisnice Konvencije STP so poleg držav članic EU še Islandija, Norveška, Srbija, Švica, Makedonija, Turčija in Združeno Kraljestvo).

 

Glavni zavezanci, ki nameravajo v okviru skupnega tranzitnega postopka blago odpremljati tudi v Ukrajino morajo pri svojem garantu (banki) pridobiti ustrezen dodatek k izjavi o skupnemu tranzitnemu zavarovanju, s katerim se zavarovanje razširi na Ukrajino.
Uporaba skupnega tranzitnega postopka sicer ni obvezna (lahko se uporabi tudi tranzitni postopek z zvezkom TIR ali izvozni postopek).

Zaradi pristopa Ukrajine h Konvenciji o skupnem tranzitnem postopku se od 1.10.2022 spremeni izpolnjevanje izvoznih ter tranzitnih carinskih deklaracij:

– izvoz blaga: pri izvozu blaga v Ukrajino (polje 17.Namembna država: Ukrajina) se v polje 1/1 carinske deklaracije vpiše vrsta deklaracije EU (in ne EX)

– tranzit blaga: pri tranzitu blaga v Ukrajino (v deklaraciji je vpisan ukrajinski namembni carinski urad) je potrebno izpolniti polje Urad tranzita (vpiše se vstopni carinski urad v Ukrajini)

 

 

Povezave:

Vstop Ukrajine v Konvencijo o skupnem tranzitnem postopku (NCTS)

 

 

Ljubljana, 28. september 2022

© TRINET Informatika, d.o.o.

Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani. Več o piškotih